Tilbake til aktuelt

OPPdag nye Bergen Offentlige Bibliotek

Vi tok turen til Biblioteket for å høre hvilke spennende satsinger de har fremover. Trenger du lokaler for å gjennomføre arrangementer under Innovasjonsuken OPP anbefaler vi å ta turen innom for å sjekke mulighetene.

Camilla Grindheim Larsen og Sverre Helge Bolstad ved Bergen Offentlige Bibliotek ga oss svar på tre kjappe spørsmål om hva vi kan oppdage og oppleve hos dem.

1. Hvilke tips har dere til dem som er opptatt av innovasjon og entreprenørskap?


Er du interessert i innovasjon og entreprenørskap vil vi anbefale deg å sjekke ut vår arrangementsserie Akademisk lunsj, som er hver onsdag i høst- og vårsemesteret klokken 12:00 på Hovedbiblioteket. I denne serien kommer forskere fra utdanningsinstitusjoner i byen for å snakke om deres fagfelt. De fleste Akademiske lunsjer utgis også som podkast med samme navn, og de kan lyttes til på BOBCAST (bibliotekets pod-profil på Soundcloud/Spotify). Vi har også et samarbeid med Etablerersenteret i Vestland fylke om aktiviteter på biblioteket, bl.a. om etableringskurs for personer med internasjonal bakgrunn og frokostmøter i serien LinkUp @ the Library. Biblioteket har egentlig alt man trenger for å starte opp hva det skulle være. Plasser å arbeide, wifi, printere, møterom som kan lånes gratis og romslige lokaler som kan leies til større møter. Og snart et makerspace med 3D-printere, fres og ulike verktøy for prototyping. Vi kjenner til bedrifter som har blitt startet fra scratch på biblioteket, der gründeren først gikk på kurs hos Etablerersenteret, og så brukte bibliotek med alle sine fasiliteter, som arbeidsplass. Ta kontakt om du har ideer til aktiviteter eller ønsker å samarbeide. Biblioteket har også en bred samling av faglitteratur om ulike emner, og hjelper deg gjerne å finne fram til det du trenger.

2. Hvilke spennende oppdateringer har dere for høsten?

Mye skal skje på Bergen Offentlige Bibliotek i tiden fremover. Vi er veldig spente på å åpne flere nye rom i biblioteket, blant annet en totalrenovert underetasje som åpnes høsten 2022. Underetasjen blir en viktig arena og møteplass for utvikling og bærekraft. Der vil det være fokus på teknologi, kreativitet og læring i mange former. Den siste tiden har det foregått omfattende ombyggingsarbeid på Hovedbiblioteket i Bergen sentrum. Noe av det vi ser særlig frem mot denne høsten er gjenåpningen av underetasjen på Hovedbiblioteket. Etter en totalrenovering gjenåpnes lokalene i nytt utseende med nye og moderne fasiliteter som vil komme byen til nytte. Rom som tidligere var stengt av for publikum, vil nå åpnes opp og gjøres tilgjengelige. Vi skal bruke FNs bærekraftmål som fundament for utvikling av etasjen, som vil gå under navnet Bærekraftslaben, og som skal være et sentrum for bærekraftige innovasjoner, med fokus på delingskultur, gjenbruk, grønn-IKT og reparasjon. I Bærekraftslaben kan alle besøkende booke rom gratis. Det vil være mulig å booke møterom med tilrettelagte fasiliteter. Og kanskje du vil lage podkast? Da er det mulig å booke studio for innspilling av podkast, eller video med grønnskjerm. Det vil også være verksted/makerspace for både voksne og barn. I tillegg vil det være utlån av en rekke spennende digitale læringsleker, som Micro:bit, Kubo, Sphero, Makey Makey og flere andre. Med nye rom og funksjonaliteter kan vi arrangere enda flere læringsaktiviteter på biblioteket. Det vil være kodeklubber, kurs og verksted. Vi håper så mange som mulig vil finne veien til biblioteket og bli inspirert, lære nye ting og møte andre.

3. Hva kan vi oppleve hos dere?


Kjennskapen til at biblioteket er en plass som tilbyr mer enn bokutlån begynner å etablere seg. Selv om utlån av bøker fremdeles er en av våre kjernefunksjoner, har vi ambisjoner om å være mye mer. Biblioteket tilbyr blant annet ulike typer språkopplæringstilbud, både de tradisjonelle språkkafeene, men også tilbud der det sosiale aspektet er minst like viktig, for eksempel Språkvenn, der du «bytter» språk med en annen person som ønsker å lære ditt språk. Vi tilbyr også opplæring i grunnleggende digitale ferdigheter og har flere aktiviteter for å motvirke digitalt utenforskap, f.eks. gjennom Kobl opp nå, Senior!, der elever fra vgs. hjelper eldre å bruke mobil og PC, og Kodefritidsordningen som er et tilbud for barn i levekårsutsatte områder i byen.
I sommer arrangerer vi Bobcamp – bibliotekets sommerleir, med blant annet koding, forfatterbesøk, skyggeteaterverksted, digital tegning, robotprogrammering med mer. Av digitalt materiale tilbyr biblioteket utlån av e-bøker og e-lydbøker, spill, gratis strømming av film og tv-serier, og digitale læringsleker for barn. Vi ønsker å bidra til “literacy” i bred betydning, og har mange lesestimuleringstiltak for barn, bla. Superlåner, Sommerles, Lesefrø og Bokstart. Det å kunne være med på å redusere digitalt utenforskap og å bygge digital kompetanse gjennom f.eks. kodeklubber, datakafeer, robotprogrammering og kampanjer som Girl Tech Fest har blitt viktig både hos oss og i mange andre bibliotek landet rundt. The place to be, omtalte forfatter Henning Bergsvåg biblioteket for noen år siden. Forfatteren fremstilte biblioteket nærmest som et utopisk eventyrland der “alt” er gratis, der man kan henge uten å måtte gjøre - eller kjøpe - noe som helst, og hvor man kan få kurs i bruk av digitale medier eller hjelp til å kunne bruke offentlige tjenester på nett. Eller bare svippe innom for et av mange foredrag eller diskusjoner om spennende tema. Og selv om korona-situasjonen har gjort at det har vært betydelig færre arrangement de siste to årene, er vi i full gang med å planlegge for hektiske arrangementstider, med et mangfold av ulike tema. Vi har en rekke arrangement med alt fra foredrag, debatter og forestillinger til klassebesøk og kulturformidling innen litteratur, musikk, film, spill, og andre kulturuttrykk. Arrangementene foregår ofte i samarbeid med andre, og vi har også arrangementslokaler til leie.