Tilbake til aktuelt

Pulserende innovasjonsdistrikt

I Innovasjonsdistriktet, Solheimsviken og Marineholmen kan du oppleve en rekke spennende arrangementer under Innovasjonsuken OPP. GC Rieber Eiendom gir også tips til å opprettholde innovasjonstakten og inspirasjon til bærekraftig endring i byggebransjen.

– Vi er stolte av å være Norges eneste velfungerende innovasjonsdistrikt, og vi legger stor vekt på å skape et dynamisk og inspirerende miljø for innovasjon og nyskapning, forklarer Øyvind Ramberg, markedsdirektør i GC Rieber Eiendom.

Møteplass for gründere og investorer

Han forteller om flere av høydepunktene i Innovasjonsdistriktet under Innovasjonsuken OPP. Et av dem er Demo Day Vestland, et arrangement der kapitalen møter økosystemet.

– Det er en unik mulighet for gründere og oppstartsbedrifter å presentere sine ideer og prosjekter for investorer og potensielle samarbeidspartnere. Her får de muligheten til å få finansiell støtte og ekspertise som kan hjelpe dem med å realisere sin visjon.

Fremtidens bygg

GC Rieber Eiendom planlegger også fagseminarer om hvordan fremtidens bygg utformes. Det er et viktig tema for dem, da de ønsker å være ledende innen bærekraftig og innovativ byutvikling.

– Deltakerne skal lære om de nyeste trendene og teknologiene innen byggebransjen, og få innsikt i hvordan man kan bygge for fremtiden med mer effektive og miljøvennlige løsninger, sier Ramberg.

Ideer møter kapital

DNB skal skal arrangere DNB NXT midt i Innovasjonsdistriktet. Arrangementet er en møteplass for investorer, oppstarts- og vekstselskaper - der ideer møter kapital.

VIS og Startuplab arrangerer Join a Start Up i Solheimsviken. På arrangementet skal de koble talentfulle enkeltpersoner sammen med oppstartsbedrifter. Gründere og talentfulle enkeltpersoner får muligheten til å finne hverandre og jobbe sammen for å realisere innovative prosjekter.

Innovasjonsuken avsluttes med studentarrangementet, Bergen Brainstorm. StartBergen skal løse problemstillinger fra næringslivet. Det en kreativ og dynamisk samling der ulike aktører møtes for å utforske og utvikle nye ideer og løsninger. Her er det rom for tverrfaglig samarbeid og kunnskapsdeling, noe som bidrar til å stimulere innovasjon og kreativ tenkning.

– Dette noe av det som kan oppleves i Innovasjonsdistriktet under OPP. Vi er alltid åpne for nye ideer og ønsker å realisere enda flere spennende aktiviteter som kan bidra til å skape et levende og innovativt miljø, sier han.

Hvilke aktiviteter gjør GC Rieber Eiendom som enda flere bør vite om?

– Vi har som mål å bygge Bergens mest bærekraftige bygg med en null CO2-ambisjon. Gjennom Krohnen-prosjektet i Solheimsviken benytter vi innovative metoder og teknologier for å oppnå det som hittil er Bergens mest bærekraftige næringsbygg. Vi samarbeider tett med hele verdikjeden og opplever fantastisk respons og engasjement fra våre partnere og leverandører.

Krohnen er et levende eksempel på hvordan bevisst satsing på bærekraft kan skape gode og målbare resultater. Vi har implementert ulike tiltak og designprinsipper for å minimere energiforbruket, redusere avfall og utslipp, samt maksimere bruken av fornybare ressurser.

Derfor inviterer vi alle interesserte til å komme på et heldagsarrangement, hvor vi deler våre erfaringer og kunnskap om dette prosjektet, slik at flere kan dra nytte av våre løsninger og inspireres til å ta i bruk bærekraftige byggemetoder. Vi tror at ved å spre kunnskap og bevissthet om våre erfaringer kan bidra til å skape en bærekraftig endring i byggebransjen.

Hva er deres beste tips for å holde tempo oppe i innovasjonsarbeidet, uten å ofre kvalitet eller bærekraft?

– Å holde tempoet i innovasjon høyt samtidig som man opprettholder kvalitet og bærekraft kan være en utfordring, men det er mulig å oppnå. Vi har fokus på innovasjon i små og store prosjekter og følger noen nøkkelprinsipper for å klare å opprettholde innovasjonstakten:

1. Skap en innovasjonskultur (Innovasjonsdistriktet)

2. Fremme samarbeid og tverrfaglig arbeid.

3. Ha et økosystem for idégenerering.

4. Test og iterer raskt.

5. Invester i kompetanseutvikling.

6. Ha et langsiktig perspektiv.

7. Ha en åpen og lærende tilnærming.