Tilbake til aktuelt

Skal løse helseutfordringer med datathon

16. – 19. september arrangeres «datathon» på helseinkubatoren Eitri. Folk fra ulike yrkesgrener skal samle og bryne seg på data, og finne løsninger for å bruke data til å løse helseutfordringer.

På datathonet er det utfordringer i sykehussettingene som er i søkelyset:

– Det er enormt mye verdi i helsedata som samles inn i sykehussettinger, men ikke så mange som tar disse dataene i bruk. Målet for datathonet er å få med seg helsepersonell, medisinere og dataforskere til å sitte sammen en helg, for å bruke disse dataene til å løse ulike problemer innenfor sykehuset, sier daglig leder for Eitri, Thorleif Markussen Lunde.

– Store muligheter

Leo Celi fra MIT kommer for å tilrettelegge for denne workshopen. Celi reiser verden rundt for å fasilitere datathons som dette. Ved MIT så arbeider han med en database kalt MIMIC, som tilbyr helsedata til tusener av brukere hvert år:

– Med digitaliseringen av omsorgen, oppstår det store muligheter for å bygge kunnskapssystemer, men det er vanskelig å bygge denne strukturen på egenhånd. Det kreves mange ulike perspektiver, fra flere ulike fagområder, for å omgjøre helsedataene til kunnskap, sier Celi.

Kan kunstig intelligens brukes til å tolke nødanrop?

Lunde ser for seg at det er tre utfordringer man skal særlig skal se nærmere på i datathonet. De to første handler om man ved hjelp av kunstig intelligens kan forutsi hvem som får slag og hvem som har høyest risiko for reinnleggelse på sykehus. Dessuten vil et tema være bruk til å bedre tolke nødsamtaler, som gjør det enklere for helsepersonell å yte bedre førstehjelp på stedet.

– Målgruppen for datathonet er helsepersonell som ønsker å bruke data i beslutninger, dataforskere som bruker maskinlæring, epidemiologer/registerforskere og dataeiere, som Folkehelseinstituttet, sier den daglige lederen.

Verdensledende miljøer

I tillegg til selve workshopen, blir det også foredrag. Blant annet fra Legeforeningen, samt fra forskere ved Harvard University og MIT.

– I Norge er vi verdensledende i å samle data, men ikke alltid til å bruke dem. Jeg oppfordrer helsepersonell, "data scientists" og forskere med interesse for å bruke helsedata til å bli med å jobbe med verdensledende miljøer, sier Lunde.

Les mer, og meld deg på her: https://www.eitrilab.no/datathon2022

Tekst: INGRID OVIDIE LYDERSEN HAGERUP