– Viktig for innovasjon og verdiskaping
Pål K. Haugetun, representant for Fana Sparebank, uttrykte stolthet over bankens bidrag til fondet:
– Vi i Fana Sparebank er stolte av å kunne bidra til å få etablert Tidligfasefond Vestland. Dette er viktig for innovasjonskraften på Vestlandet. På sikt vil dette bidra til å skape viktige arbeidsplasser og verdiskaping i regionen.
Fondet er ikke bare en viktig kapitalinnsprøytning for lokale gründere, men vil også bidra til at talent og kompetanse blir værende i regionen. Haugetun fremhevet viktigheten av at gründere nå kan få tilgang til funding lokalt, noe som gjør det lettere for dem å vokse uten å måtte flytte virksomheten til andre deler av landet.
Samspill med andre investorer
Gøril Selvik fra Connect Vest la vekt på hvordan fondet vil styrke samarbeidet mellom ulike investorer og co-funding partnere. Med samarbeidspartnere som Startuplabs Founders Found, Momentum og Sarsia, samt Sogn & Fjordane-fondet og Peak, legges det opp til at gründere vil ha tilgang til både kapital og kompetanse gjennom et bredt nettverk.
– For de beste gründerne i regionen betyr dette at de kan få funding i egen region, samt tilgang til mer kapital og kompetanse, som fører til at de blir lenger i regionen og bidrar til verdiskaping her, sier Selvik.
Farvatn Venture med på laget
Farvatn Venture har også investert 4 millioner kroner i fondet. Johan Odvar Odfjell understreker at lokale venturefond er avgjørende for å skape et bærekraftig økosystem for fremtiden.
– Vi må skape det økosystemet vi vil ha for fremtiden. Lokale venturefond er viktige for å gi gründere tilgang til kapital, utvikle lokalt talent, støtte innovasjon og skape økonomisk vekst. Gründere bidrar til å bygge sterke økosystemer som tiltrekker seg flere investeringer og skaper en selvforsterkende syklus av suksess for regionen, uttaler Odfjell.
Veien videre: Mot første closing før nyttår
Nå som Tidligfasefondet er godt på vei, blir neste steg å hente inn flere investorer for å nå en første closing før årsskiftet. Selvik forteller at de har etablert gode prosesser for samarbeid med Vestland fylkeskommune og Bergen kommune, som kan bidra med deleierskap. I tillegg vil Connect Vest samle sine engleinvestorer i et eget investeringsselskap, hvor de også vil få muligheten til å bidra med kapital.
– VIS er nå et lokomotiv på et hurtigtog. Ballen flyr fortere mot first closing. Det er viktig å understreke at dette ikke er softfunding eller gaver, men et fond som skal investere i tidligfasebedrifter med høy risiko og potensial for høy avkastning. Fondet har som mål å levere 2,5 ganger investert beløp tilbake til eierne, forklarer Selvik.
Sårt etterlengtet fond for regionen
Tidligfasefond Vestland er et resultat av flere års målrettet arbeid, og fondet har vært etterspurt som et verktøy for å øke utviklingen av nye selskaper i regionen. Selv om Business Angels Network (BAN) har levert solid støtte til oppstartsbedrifter over flere år, vil fondet kunne utløse enda mer privat kapital i samarbeid med offentlige aktører.
– Det er med glede og stolthet at vi nå er godt i gang med å realisere et etterlengtet tidligfasefond. Dette trenger virkelig Vestlandet, avslutter Agathe Bøe Risa
Sammen med Connect er VIS initiativtaker til fondet og eier av 50 prosent av managementselskapet.
- Fana Sparebank sitt bidrag, både til utvikling og investering i tidligfasefondet, er en gave til hele regionen, så her går Fana Sparebank foran for et felles krafttak for et sårt tiltrengt tidligfasefond på Vestlandet, sier Stine Fiksdal, administerende direktør i VIS.
Med ambisiøse startups, et mangfold av investorer, og en stemning som var preget av fremtidstro, bekreftet Demo Day Vestlandet nok en gang at Vestlandet er en region hvor innovasjon og entreprenørskap er i stor vekst.