Tilbake til aktuelt

Vilda vil hjelpe norske huseiere med å spare strøm og penger

- Vi ønsker å gjøre det lett og lønnsomt for folk å gjøre hjemmene sine mer energieffektive.

Det sier Børrea Schau-Larsen, daglig leder i Vilda, som har deltatt på akseleratorprogrammet DNB NXT Accelerator, i regi av Startuplab.

Som del DNB NXT i Bergen forteller Vilda om sin raske gründerreise.

Vilda startet opp for ti måneder siden og er allerede godt i gang med å utvikle en tjeneste som kobler boligeiere med bank og håndverkere. I løpet av våren har de hjulpet flere huseiere i Bergen med energirådgivning, samt at flere har oppgradert boligene sine av lokale håndverkere for å gjøre de mer energieffektive.

Boligeiere sparer energi, penger og klimaBørrea Schau-Larsen, daglig leder i Vilda

– På minuttet hjelper vi deg med hva som lønner seg for din bolig å oppgradere, hva det vil koste, hjelp til å kvalifisere til et grønt lån og få tilgang til godkjente håndverkere. Det blir en aha-opplevelse for veldig mange, sier Schau-Larsen.

– For oss er det ikke bare viktig å utvikle software, men vi vil gjøre en forskjell, sier hun.

Boligeiere sparer energi, penger og klima

Vilda ønsker å akselerere det grønne skiftet i hjemmene gjennom tre steg: De hjelper boligeiere med råd om energitiltak, med finansiering og gjennomføring.

– Boligeiere sparer energi, penger og klima. Alt du trenger å gjøre er å skrive inn adressen din på Vilda.no, og så kan vi ved hjelp av offentlig tilgjengelige data raskt estimere energibehovet til boligen din, sier gründeren.

På minuttet hjelper vi deg med hva som lønner seg for din bolig å oppgradereBørrea Schau-Larsen, daglig leder i Vilda

- Ved å svare på et par enkle spørsmål knyttet til tidligere oppgradering, kan vi også gi deg veiledning om hvilke tiltak som egner seg best for din bolig, hvor mye det vil koste og hvor mye energi og kroner som kan spares ved å gjøre grep.

Schau-Larsen tror flere boligeiere vil gjøre grønne tiltak dersom de enkelt får tilgang til en kvalifisert energianalyse av egen bolig, tips om oppgraderinger som lønner seg og tilbud om grønn finansiering.

Hjemmene må bruke energi mer effektivt

Schau-Larsen mener at for at klimamålene skal nås, må vi bruke energi mer effektivt, også i hjemme.

– I EU står faktisk hjemmene for 25 prosent av energiforbruket og cirka 20 prosent av CO₂-utslippene knyttet til energi, ifølge det europeiske miljøbyrået (European Environment Agency, EEA – red.anm.), sier hun.

- Energieffektivisering av boligmassen er dermed et av de viktigste grepene vi kan ta i det grønne skiftetBørrea Schau-Larsen

Oppvarming, nedkjøling og varmt vann står for 80 prosent av energiforbruket.

- Energieffektivisering av boligmassen er dermed et av de viktigste grepene vi kan ta i det grønne skiftet. Dagens høye strømpriser har virkelig satt dette på kartet også i Norge.

ENØK-tiltak

Å investere i ENØK-tiltak som varmepumpe, bytte ut gamle vinduer eller isolere veggene, er en av de mest effektive måtene å redusere strømregningen på over tid.

– Vi bor i gamle hus og de fleste boligene vi kommer til å bo i 2050 når vi skal være et nullutslippssamfunn, er allerede bygget (80–90%). Boligene våre bruker mer energi enn det de trenger, sier Schau-Larsen.

Grønt lån - fra premiering til konvertering

I dag tilbyr de fleste norske banker sin beste boliglånsrente i grønne lån.

- Tidligere har grønt boliglån kun vært tilgjengelig for boliger med energikarakter A eller B, som primært har vært nye boliger, sier Schau-Larsen.

Miljø er viktig, men hvordan det påvirker boligøkonomien fra måned til måned er avgjørendeBørrea Schau-Larsen

– Med innføringen av EU-taksonomien, er grønne lån nå også tilgjengelig for boligeiere som løfter boligen to energiklasser eller tar ned energibehovet med 30 prosent. Det åpner opp for at 90 prosent av det norske boligmarkedet kan etterspørre grønne lån, forklarer hun.

Schau-Larsen mener at lavere strømregning og lavere rente på boliglånet, gjør at investeringen raskt kan lønne seg med dagens strømpriser.

– Miljø er viktig, men hvordan det påvirker boligøkonomien fra måned til måned er avgjørende, viser undersøkelsene våre, sier Schau-Larsen.

Trenger dataingeniører og byggenergikompetanse

Gründeren forteller at de har hatt en bratt læringskurve. Framover vil de jobbe med produktutvikling og partnerskap.

– Vi skal også utvikle og styrke teamet vårt. Vi trenger datascientists og én som er kjempegod på energi i bygg, sier Schau-Larsen.

En positiv tjeneste

Erlend Nitter-Hauge jobber i Strategiske Partnerskap i DNB og var ansvarlig for Vilda i akseleratorprogrammet. Han mener at Vilda treffer svært godt på et stadig økende kundebehov.

– Ved å kombinere data om boligen med finansielle tjenester og lokale partnere har de skapt en plattform som raskt gir brukeren oversikt over egen bolig og muligheter knyttet til denne. Vi opplever at de har skapt en engasjerende tjeneste som aldri retter pekefinger, men heller snur budskapet til noe positivt – nemlig oppsiden av energieffektivisering.

Børrea og teamet har vært en fest å jobbe medErlend Nitter-Hauge

- Børrea og teamet har vært en fest å jobbe med, og jeg synes tjenesten bærer preg av deres gode humør og ønske om å bidra med noe positivt.

Har truffet en nerve

Startuplab har investert i Vilda og de mener selskapet har truffet en nerve i dagens energikrise med sitt fokus på energibesparende tiltak for husholdninger.

– Selskapet har et kompetent og erfarent team som evner å finne en modell som vil bidra til å hjelpe hvermannsen spare energi. Akkurat det vi ser etter, sier Erlend Waaler i Startuplab.

Teksten er skrevet av Ellen Dokk Holm og ble opprinnelig publisert på dnb.no